Tot ziens in Georgië

“Kijk, daar zijn ze!”

Enthousiast stootte ik Gerlise aan. Samen zouden we Sandra Roelofs verwelkomen. We hadden ons er al weken van tevoren op voorbereid. Het is tenslotte niet niks als de voormalige ‘First Lady’ van Georgië je met een bezoek komt vereren. En daar was ze dan, eindelijk.

We renden nog even naar de wc, haren kammen; de eerste indruk moet natuurlijk wel goed zijn. Intussen waren Sandra Roelofs en mevrouw De Sterke, die haar opgehaald had, binnengekomen. Snel, maar toch ook wat aarzelend liepen we op het tweetal af.

“Goedemiddag, leuk dat u er bent! Goede reis gehad?” Wij waren natuurlijk super nieuwsgierig, maar zij deed niet voor ons onder. Met z’n vieren zijn we naar de kamer van de directeur gegaan. Ook daar werd Sandra hartelijk verwelkomd. Onder het genot van een kopje koffie en een koek (voor ons een glas water zonder koek, we waren veel te zenuwachtig) hebben we Sandra het hemd van het lijf gevraagd. Hoe was de reis, hoe is Georgië, hoe gaat het met uw man etc. Toen kwam meneer Alblas, die voor de gelegenheid een net jasje had aangetrokken, binnen. Hij heeft het contact met Sandra gelegd en geregeld dat ze naar onze school kwam. Het was voor hem (en ons) dan ook geweldig om haar nu in het echt te zien.

Een paar minuten over half twee was het toch echt tijd om naar beneden te gaan. In aula A zaten namelijk alle 5 vwo leerlingen te wachten. Meneer Alblas had ondertussen een programma over Sandra aangezet, zodat ze zich niet hoefden te vervelen. Zodra we de aula binnenkwamen, was het filmpje natuurlijk niet interessant meer. Meneer Alblas kondigde Sandra aan en onder luid applaus kwam ze naar voren. Een aantal ietwat verveelde, maar gelukkig ook een heleboel verwachtingsvolle gezichten keken haar aan.

Na een korte inleiding begon ze met haar lezing. We kregen eerst wat algemene info over Georgië (voor de v5-leerlingen die de afgelopen maanden geslapen hebben), maar algauw ging het wat dieper. De Georgische taal, met een 33-letterig alfabet, maar ook over de allerlei bijzondere gewoontes in Georgië: “er wordt veel wijn gedronken in Georgië, heel veel wijn. Als je aan tafel zit wordt er aan de lopende band getoast. Ook hebben ze een speciale hoorn. Deze wordt voor de laatkomers gevuld met wijn en moet in één keer leeggedronken worden om de ‘schade’ in te halen.” Volgens Sandra moeten vooral de jongens van tevoren even oefenen. Wel handig om te weten… ;)

Voor ons als expeditieteam had ze ook nog een aantal weetjes. “Blonde vrouwen trekken de aandacht, die vallen bij de Georgische mannen in de smaak. Misschien krijg je zelfs wel een huwelijksaanzoek!” Dit zorgde natuurlijk voor de nodige hilariteit. Ook gaf ze ons allerlei tips voor leuke uitjes (in het geval we tijd over zouden hebben). Bijvoorbeeld de zwavelbaden: “het water stinkt vreselijk naar rotte eieren, maar je komt er als herboren uit!” We hebben er nu al zin in! :)Sandra vertelde ook allerlei leuke en minder leuke dingen over haar leven als First Lady en haar liefdadigheidswerk.

Na de lezing mocht ik, als voorzitter, Sandra een bloemetje geven als bedankje. Maar dat was niet het enige: Luuk, onze penningmeester, mocht ook nog naar voren komen. Hij werd door Sandra begroet met een lach: “jij durft, een trui met ‘Moscow’ erop!” Dit zorgde natuurlijk voor een vrolijke lach bij het overhandigen van de cheque. Dat kwam Luuk namelijk doen: een cheque van 500 euro overhandigen voor Sandra’s stichting, SOCO. Heel gaaf dat we daarmee ons eerste project gesponsord hebben!

Nadat we nog een paar groepsfoto’s hadden gemaakt en allerlei interviews aan de pers gegeven waren, zijn we als expeditieteam met Sandra naar een lokaal gegaan om haar daar nog allerlei vragen te stellen. Daar kan ik natuurlijk nog van alles over vertellen, maar dan wordt deze blog wel erg lang. En daar zitten jullie vast niet op te wachten… ;)

Vlak voor ze wegging, gaf Sandra ons nog iets mee: “een reis naar Georgië is een ‘lifechanging experience!'” Daarna namen we afscheid met een “tot ziens in Georgië!” We kunnen terugkijken op een leerzame en zeer geslaagde middag.

O ja, ik schreef net al iets over de pers. Er was onder andere een Puntuitredacteur aanwezig. Die heeft een artikel over de middag gemaakt en Maritte en Liesanne, onze PR-dames, geïnterviewd. Dit artikel is vrijdag 20 februari in de krant gekomen. Hier kunt u het artikel lezen!

Door: Caroline Janssen